miércoles, 1 de febrero de 2017

10 PAUTES PER EXPLICAR UN CONTE A L'ESCOLA BRESSOL


10 PAUTES PER EXPLICLAR UN CONTE

Quan expliquem  contes als nens, per a ells és fer volar la seva imaginació i conèixer nous llocs, nous amics ...

Per als educadors, els contes són una eina perfecta per educar en valors, i crear una connexió amb els nens fent-los gaudir, entre altres coses.

Com explicar contes als nens?
Explicar un conte és fàcil. Podeu seguir uns petits consells perquè tant els nens com els educadors gaudiu de la fantasia i d'aquest moment tan màgic.

1. Tria el conte. El primer que hem de decidir és quina història explicar. Què volem ensenyar als nens? Podem triar el nostre conte en funció del valor que volem transmetre'ls. També podem triar en funció dels seus personatges i els gustos dels petits. Quin tipus d'històries els agraden? ¿Prefereixen els contes de fades o les aventures de pirates?

2. Disfressa't amb el nen / a. . Anem a convertir-nos en alguna cosa diferent, un personatge que guiarà als nens al llarg de la història ajudant-los a somiar. No cal gran cosa 'Els nens tenen molta imaginació! Qualsevol element ens ajudarà a convertir-nos en una altra persona de cara als petits. Si vas a explicar un conte de pirates, per exemple, busca qualsevol mocador i lliga-ho  al cap.

3. Decora l'ambient. És important crear també un espai per a la història. Amb una manta marró i una caixa podem tenir en un vaixell pirata ràpidament. No cal complicar-se.

4. Sorprèn al nen / a. Hem d'aconseguir captar la seva atenció des del primer moment. Crear expectativa, interès, emoció.

5. Actua. És el més important per mantenir la seva atenció i aconseguir que entenguin tot el que volem transmetre'ls. Canvia la veu en funció dels personatges que apareguin. Puja i baixa el to. Parla baixet, com explicant un secret, i crida de sobte, sense que l'hi esperin.

6. Fes riure al nen / a. No hi ha cosa que més els agradi als nens que veure a la gent gran fent una mica el pallasso. Fes que plores quan el personatge estigui trist, dóna salts d'emoció quan el protagonista aconsegueixi el seu objectiu ...

7. Convida al nen / a  participar. Tingueu-los sempre en compte. Pregunta'ls sovint. Pots fer que has oblidat alguna dada de la història perquè et corregeixin, o preguntar-los què creuen ells que farien els personatges. Fins pots modificar el conte segons el que responguin!

8. Fes cantar, ballar ... Pots afegir al teu conte qualsevol cosa que els agradi als nens. Pot ser que el pirata hagi de cantar una cançó per aconseguir obrir el cofre del tresor, o repetir unes paraules màgiques. També pots demanar-los que siguin ells els que facin els efectes especials, com el so del vent ...

9. Educa en valors. Afegeix una petita moralitat al final del conte i acaba’l  amb ells. Deixa que siguin els nens els que esbrinin el missatge del conte. Què creieu que ha après el pirata amb la seva aventura?

10. I, sobretot, gaudeix! Aprofita aquest moment per passar una bona estona amb els nens. És una ocasió genial per riure junts !.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario